söndag, juni 14, 2009

Plus

Idag är det konsumentinformation som gäller. Ett spännande ämne där det ligger på allas ansvar att vara uppmärksam och även hjälpa andra när det finns möjlighet. Så idag handlar det alltså om Coca Cola.

Vet ni vad en burk läsk kostar på Ica Kvantum i Hässleholm? Ett helt ok pris måste jag säga, 5,50kr + pant. Panten är såklart 50 öre för en burk, samma som alltid alltså. Alltid. Överallt i Sverige. 50 öre. Ok, men vidare till priset.

Fanta, Sprite, Coca Cola Light, alla kostar de 5,50 och den där panten. Från Wikipedia: "Pantsystemet lånar pengar av köparen och lämnar förpackningen i pant. Konsumentens fordring återbetalas vid återvinning." Vet ni vad en burk Coca Cola kostar? 6,90. Plus pant då. 1,50 snor de åt sig vid varje burk. Eftersom det är den mest säljande. Och folk betalar säkert det, de har ju trots allt monopol på läskeblasksmarknaden. Personligen blir jag förbannad. Blir inte du förbannad?

Så det är dags för alla att bojkotta Ica Kvantum i Hässleholm. Jag hoppas det inte ser likadant ut på andra ställen. Men faktiskt är det inte de 1,50 som jag blir mest upprörd över. De får själva välja sin prissättning. Det som gör att affären förtjänar att brännas ner är det som står sidan om. "+Pant 0,60". WHAT!? Först trodde jag att jag läste fel, och det kanske bara var att de skrivit fel. Jag köpte inte en burk för att kolla, men borde väl göra det. Hur kan man ta mer betalt för panten? Det står ju 50 öre klart och tydligt på burken. Helt galet! Det är pengar som jag då ska ha tillbaka, panten är pengar jag ska ha tillbaka. Kolla Wikipedia, där står sanningen.

Så jag ska bege mig ner på Kvantum och se hur mycket det är jag kommer få betala i pant. Och om de snor 10 öre extra av mig ska jag i fortsättningen panta alla mina Coca Cola-burkar där nere och kräva 60 öre per burk. Rätt ska vara rätt.

2 Comments:

At 6:39 em, Blogger Idschen said...

Tycker deffinitivt att du ska gå ner och köpa 5 burkar, halsa dem på plats och sen panta dem direkt och gå med pantkvittot till kassan och KRÄVA 50 öre till! Faktum är att om en affär felskyltar har man rätt att kräva det priset som står på skylten! (iallafall tycker jag att det är en rätt, jag uttnyttjar det ofta iallafall och blir förbannad och pekar med hela handen om de inte ger sig! ;))

 
At 11:00 em, Blogger Sajmon said...

Men innebär det att jag ska kräva att få betala 60 öre i pant ;)

 

Skicka en kommentar

<< Home